فرایند بوبین رنگکنی نخ پشم، مشابه با رنگرزی الیاف پشم است و به صورت کلی شامل مراحل زیر است:
آماده سازی اولیه : پشم قبل از رنگرزی باید به صورت اولیه آمادهسازی شود تا از هر گونه آلودگی و یا مواد اضافی دیگری که ممکن است در الیاف وجود داشته باشد، پاک شود. برای این منظور، پشم به داخل محلولی از آب و مواد شیمیایی غوطهور میشود.
رنگرزی: پس از آماده سازی اولیه، نخهای پشمی بر روی بوبین های شبکهای، شل پیچ شده، به داخل محلول رنگ غوطهور شده، و به مدت مشخصی در آنجا نگه داشته میشوند. در این مرحله، مانند رنگرزی الیاف پشم، از رنگزایهای شیمیایی و مواد رنگدهنده طبیعی مانند پوست گیاهان استفاده میشود.
شستشوی پس از رنگرزی: پس از رنگرزی، نخهای پشمی باید به داخل محلول شستشو غوطهور شوند تا از روی سطح نخها، رنگزاها و مواد اضافی دیگر باقی مانده در سطح نخ، حذف شوند.
خشک کردن: پس از شستشو، نخهای پشمی باید خشک شوند. برای این منظور، از روشهایی مانند خشک کردن هوای گرم یا استفاده از خشککنهای مخصوص مانند خشککن های رادیوفرکانسی استفاده میشود.
بستهبندی: پس از خشک کردن، نخهای پشمی بستهبندی و آماده استفاده برای تولید پارچهها و محصولات دیگر میشوند.
در رنگرزی پشم، از رنگزاهای شیمیایی و مواد رنگدهنده طبیعی استفاده میشود. برخی از مهمترین رنگزایهای مورد استفاده در رنگرزی پشم عبارتند از:
آنیلین: یکی از رنگزایهای شیمیایی پرکاربرد در رنگرزی پشم است که در بسیاری از رنگهای قرمز، زرد و نارنجی استفاده میشود.
اسید نیتریک: در رنگرزی پشم، اسید نیتریک به عنوان یک رنگزای قوی و مقاوم در برابر نور و شستشو مورد استفاده قرار میگیرد.
آلیزارین: یک رنگزای طبیعی است که از گیاه آلیزارین استخراج میشود. این رنگزا در تولید رنگهای قرمز و صورتی مورد استفاده قرار میگیرد.
کرم رنگ: کرمرنگ به عنوان یکی از رنگهای پایه در رنگرزی پشم استفاده میشود. این رنگ از دیاکسید تیتانیوم و اکسید روی تهیه میشود.
زعفران: یکی از رنگدهندههای طبیعی است که در رنگرزی پشم برای تولید رنگهای زرد و نارنجی مورد استفاده قرار میگیرد.
پونه: یک گیاه طبیعی است که برای تولید رنگ آبی در رنگرزی پشم استفاده میشود.
استفاده از رنگزایهای شیمیایی و طبیعی مختلف، به تولید رنگهای متنوع و با کیفیت بالا در رنگرزی پشم کمک میکند.
بدون دیدگاه