رنگرزی نخ پنبه روی بوبین به عنوان یکی از روشهای رنگرزی نخ پنبه در صنعت نساجی مورد استفاده قرار میگیرد. مراحل کلی رنگرزی نخ به صورت بوبین به شرح زیر است:
- نخهای پنبه پس از تولید و بستهبندی، به صورت شل پیچ، روی بوبینهای دیگری پیچیده میشوند.
- سپس بوبینهای شلپیج شده نخ پنبه، داخل دیگهای رنگرزی قرار میگیرند.
- محلول رنگ که شامل رنگ، حلال، افزودنیهای شیمیایی و آب است، آماده میشود. بعضی از حلالهای شیمیایی شامل اتیلن گلیکول و آمونیاک هستند که به روش رویتر بر روی نخ پنبه عمل میکنند.
- نخها با حرارت و فشار متناسب با نوع رنگ و نخ، به مدت زمان مشخصی در دیگهای رنگرزی میمانند تا رنگ در نخ به صورت کامل و یکنواخت جذب شود.
- پس از اتمام فرآیند رنگرزی، بوبینهای نخ پنبه به دستگاهی که شامل آب و صابون است منتقل شده و با شستشوی کامل، از اضافات رنگ و حلالهای شیمیایی تمیز شده و آماده برای استفاده میشوند.
- سپس، بوبینها به مرحله خشک کن انتقال پیدا میکنند تا به صورت مناسبی خشک شوند.
- در انتها، بوبینهای رنگرزی شده، مجددا به صورت سفتپیج روی بوبین های کاغذی پیچیده شده و پس از بررسی موارد کیفی، بسته بندی شده و برای مشتریان ارسال میشوند.
در این فرایند، مهمترین عامل، درستی و کیفیت محلول رنگ، حرارت، فشار مناسب و زمان رنگرزی بوده همچنین انتخاب حلالهای شیمیایی و رنگهای مناسب برای نخهای پنبه، نقش مهمی در کیفیت نهایی رنگرزی دارند. مهمترین رنگزا های مورد استفاده در رنگرزی پنبه رنگزا های آزویی، راکتیو، سولفونیک، دیسپرس (که معمولا روی الیاف پلیاستر و نایلون استفاده میشوند و برای پنبه هم کاربرد دارند) میباشند اما رنگزا های راکتیو، به دلیل ویژگیهای بهتر نسبت به رنگزا های دیگر، به صورت معمول برای رنگرزی پنبه استفاده میشوند.
بدون دیدگاه